1 husa
| sůl a pepř
| 2 tvrdé housky
| 150 g sušených meruněk
| 1/8 l rumu
| 2 lžičky majoránky
| 50 g šunky
| 2 vejce
| 0,75 kg růžičkové kapusty
| 40 g másla
| muškát
| 50 g mandlových lupínků
| 3,5 lžíce škrobu
Postup přípravy receptu Pečená husa s meruňkami:
Když má husa vnitřnosti, vyjmeme je. Omyjeme ji a osušíme. Zvenčí i zevnitř ji osolíme a opepříme.
Housku nakrájíme na kostičky. Meruňky pokrájíme na kousky. Obojí pokropíme koňakem. Troubu si rozpálíme na 180 stupňů. K houskám přidáme majoránku, šunku pokrájenou na kostičky a vejce. Nádivku promícháme a naplníme jí husu. Otvor zašijeme.
Husu dáme do pekáče a podlijeme vodou. Dáme ji do trouby a pečeme 3 a 1/2 až 4 hodiny. Odebíráme vypečený tuk.
Husí játra dáme do vody a 45 minut vaříme doměkka. Slijeme je a nakrájíme na kostičky a přelijeme trochou vypečeného tuku. Uložíme v teple.
Kapustičky nasypeme do vařící osolené vody. Vaříme je 10 minut. Slijeme je a necháme okapat. Rozpustíme máslo a nasypeme na ně kapustičky. Prohřejeme je a ochutíme solí, pepřem a muškátem. V pánvi opražíme mandličky. Posypeme jimi kapustu a do servírování uchováme v teple.
Dozlatova upečenou husu vyjmeme z pekáče a šťávu necháme přejít varem. Ve vodě rozpustíme škrob a nalijeme ho do šťávy. Mícháme, až omáčka zhoustne a dochutíme ji. Případně přidáme játra.
Na velký talíř položíme husu a obložíme kapustičkami. Ozdobíme majoránkou. Šťávu nalijeme do omáčníku.
Fotky receptu Pečená husa s meruňkami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!