Postup přípravy receptu Pečená rajčata s masovou nádivkou:
Na nádivku pokrájíme žemli na plátky a zvlhčíme ji mlékem, po prosáknutí rozmělníme, promícháme s mletým masem, vejcem, drobně pokrájenou cibulí, strouhankou, solí a pepřem. Z rajčat seřízneme ostrým nožem vršky, vnitřky vydlabeme lžičkou a prolisujeme je. Rajčata uvnitř osolíme, naplníme je nádivkou a přiklopíme seříznuté vršky. Na pokrájené rozškvařené slanině usmažíme dozlatova drobně pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme trochou vody, rozšleháme a přivedeme k varu. Do omáčky přidáme prolisovanou dužninu rajčat, postavíme nalněná rajčata a pečeme je pod pokličkou ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny.