Postup přípravy receptu Pečená vepřová kotleta:
Do špalíku kotlety uděláme z obou stran několik zářezů nožem a do každého otvoru zasuneme proužek špeku. Vepřovou kotletu ještě nahoře jemně nařízneme do tvaru mřížky, potřeme olejem, posypeme kořením, solí a pepřem. Necháme půl hodiny uležet. Mrkev oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky, oloupanou cibuli rozkrájíme na kolečka, česnek na plátky. Anglickou slaninu nakrájíme na silnější plátky. Do zapékací misky nalijeme trochu oleje a rozetřeme. Na dno narovnáme nakrájenou cibuli, mrkev, česnek, slaninu a na vrstvu zeleniny a slaniny položíme prošpikovanou a okořeněnou vepřovou kotletu. Zakryjeme poklicí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 2 hodiny. Během pečení poléváme maso vypečenou šťávou. Ke konci přípravy maso vyjmeme, vypečenou šťávu zaprášíme moukou, maso do misky znovu vložíme a pečeme 15 minut bez poklice. Upečenou vepřovou kotletu nařežeme na slabé plátky, polijeme vypečenou šťávou. Příloha - hranolky.