Postup přípravy receptu Pečené koleno plněné na smetaně:
Z kolena vyřízneme kost tak, aby nám zůstala neporušená kapsa (nebo rukáv, jak kdo chce). Vetřeme sůl a kmín zvenčí i zevnitř a necháme chvíli odležet. Mezitím připravíme náplň z mletého masa, ze kterého vymícháme klasickou sekanou (přidáme vejce, jednu nasekanou cibuli, polovinu utřeného česneku, sůl, pepř, majoránku, kmín a trochu strouhanky). Koleno naplníme směsí a dovnitř zasuneme klobásku. Do pekáče rozprostřeme druhou nasekanou cibuli a zbytek česneku, na to položíme koleno, přelijeme pivem a zvolna pečeme asi dvě a půl hodiny za podléváním pivem, tuk si pustí samo.
Koleno odložíme bokem, necháme vychladnout a věnujeme se vypečené šťávě. Pekáček či kastrolek dáme na plotýnku, podlejeme 2 dcl červeného vína, pečlivě odstraníme dřevěnou vařečkou přípeky ze stěn a ze dna kastrolu a za mírného varu zašleháme do šťávy. Po dokonalém rozmíchání a rozvaření přípeků šťávu opatrně zalejeme za stálého míchání 1/4 l zakysané smetany. Dochutíme lžičkou hořčice, sojové omáčky a výslednou chuť doladíme třtinovým cukrem. Pokud chceme řidší omáčku, zředíme vývarem. Vše provaříme asi 10 min. Vychladlé koleno naporcujeme, jednotlivá kolečka vložíme zpět do omáčky. Podáváme (nejlépe další den) s rýží nebo s knedlíkem.