Postup přípravy receptu Pečené koleno se zelím:
Vepřová kolena omyjeme, očistíme od štětinek a kůži nakrájíme na čtverečky. Kolena vložíme do horké osolené vody a 15 minut vaříme, aby se rozpustila část tuku.
Kolena vložíme do rozpálené trouby na 280 °C potřené solí, na mřížku pod kterou umístíme plech s vodou a budeme zachytávat odkapávající tuk. Po 10 minutách snížíme teplotu na 190 °C a za častého obracení a potírání pečeme asi 2 hodiny.
Oloupaná jablka nastrouháme a podusíme na sádle s pokrájenou cibulkou. Přidáme kysané zelí a trochu polévky z vařeného kolena, (moje teta dělávala cibulku pěkně dohněda, pak přidala zelí, malinkato kmínu, vývar z kolena, pokrouhané jablko 10 minut před dovařením zelíčka). S bobkovým listem a jalovcem vaříme doměkka.
Zelí rozložíme na jednotlivé talíře na ně položíme upečená kolena.