Postup přípravy receptu Pečené vepřové koleno:
Koleno řádně očistíme, zbavíme chlupů a omyjeme. Vložíme do nádoby a nalijeme na něj vlažný nálev, který jsme připravili z cca 1 litru vody, soli, octa a koření. Koleno musí být v nálevu celé ponořené. Potom k němu přidáme oloupané stroužky česneku a v chladu necháme marinovat několik hodin, nejlépe do druhého dne. Koleno i s vývarem a kořením dáme do hrnce a přikryté poklicí vaříme téměř do měkka, což trvá asi 1 1/2 hodiny. Po celou dobu vaření je nutné, aby se koleno vařilo mírným varem. Skoro měkké ho vyjmeme z hrnce, vložíme do pekáče, podlijeme 1 naběračkou vývaru (bez česneku) a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme za občasného podlití do zlatohněda, to je asi 30 minut při teplotě 180 - 210 C.
Náš tip: Podáváme jako samostatný chod. Pro docílení dokonalého zabarvení a křupavé kůrky potřeme 10 minut před dopečením koleno 1 lžičkou tekutého medu.
Přílohy: čerstvá zelenina, zeleninové saláty, dušené zelí, vařené brambory, chléb, křen, hořčice, cibule apod.