Postup přípravy receptu Perníkový závin:
Z uvedených přísad (bez povidel, ořechů a kandovaného ovoce) uděláme těsto, které zabalené v mikrotenovém sáčku necháme 1-2 dny odležet v ledničce. Neděláme týž den, protože těsto je měkké a lepí se a i koření se lépe rozvine.
Z odpočinutého těsta nakrájíme 10 dílků a na dobře pomoučněném válu (hladkou moukou) je rozválíme na pruhy v délce pečícího plechu a šířce asi 12-15 cm. Pruhy potřeme povidly a posypeme ořechy a kandovaným ovocem.
Jednotlivé strany přehneme ke středu, stáčíme jako klasický závin a švem dolů položíme na mírně vymaštěný plech. Na plech se vejdou tři záviny, nedáváme jich více, protože těsto pečením nabyde. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25-30 minut, až je světle hnědé. Po upečení necháme mírně vychladnout a teprve potom sundáváme z plechů.
Dobře uložené necháme pár dnů odležet a potom krájíme na tenoučké plátky.
Perníčky jsou moc dobré a rychlé, dělávám je i během roku, nejen na Vánoce. Pokud je dobře uschováte, vydrží velmi dlouho.