Postup přípravy receptu Pierogi se zelím a houbami:
Nejdříve si připravíme nádivku. Kysané zelí vaříme v malém množství vody 30 min, vodu necháme odpařit.
Na drobno pokrájenou cibulku usmažíme na sádle dozlatova. Uvařené zelí a vymačkané houby nakrájíme na drobné kousky (můžeme semlít masomlýnkem, s jemnější nádivkou se lépe pracuje).
Přidáme cibuli, strouhanku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Těsto připravíme smícháním všech surovin. Důkladně uhněteme (můžeme v robotu s nástavcem na hnětení). Těsto musí být perfektně spojené, hladké a musí se odlepovat od mísy. Poté po částech vyválíme na tenký plát a vykrajujeme kolečka o průměru asi 5 cm. Na střed každého kolečka vkládáme lžičkou náplň, přeložíme napůl a slepíme okraje k sobě - důkladně prsty promačkáváme okraje k sobě, potom prsty vytvoříme na okrajích vlnky. Dáváme pozor, aby okraje byly dobře spojené a aby se mezi ně nedostala náplň, jinak se nám pierogi při vaření otevřou. Slepené pierogi ukádáme na moukou vysypanou plochu. Pierogi vkládáme do vroucí osolené vody s trochou oleje, když vyplavou napovrch vaříme ještě cca 3 minuty a vyjmeme. Hotové pierogi přelijeme na talíři rozpuštěným sádlem. Můžeme také posypat usmaženou cibulkou, nebo na sádle usmaženou strouhankou.