Postup přípravy receptu Pikantní masová roláda:
Do vroucí osolené vody vsypeme 2 lžíce rýže a vaříme 20 minut. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Dvě mrkve oškrábeme, opereme a nahrubo nastrouháme. Opláchneme a osušíme rozinky. Omyjeme a osušíme maso a potřeme je solí i pepřem.
Rýži dáme okapat, promícháme s cibulí, mrkví a polovinou rozinek. Směsí maso potřeme, svineme a upevníme špejlemi. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. V pekáči rozpálíme olej a rolku ze všech stran opečeme. Přidáme zeleninu a osmahneme s masem. Podlijeme vínem, vývarem a chilli omáčkou. V předehřáté troubě(200 °C) pečeme vše pod poklicí asi 1 1/2 hodiny.
Mezitím očistíme a opereme brokolici a rozebereme ji na růžičky. Také zbylé mrkve očistíme, opláchneme a nakrájíme na šikmé plátky. Zbylou rýži dáme do vroucí osolené vody a při mírné teplotě dusíme asi 20 minut. V malém množství osolené vody vaříme očištěnou zeleninu 10 minut.
Z trouby vyndáme maso a udržujeme ho teplé. Výpek přecedíme přes síto do nádoby a ochutíme solí, pepřem a chilli. V trošce studené vody rozmícháme dohladka solamyl a vmícháme do omáčky. Rýži promícháme se zbytkem rozinek. Roládu nakrájíme na plátky a upravíme s rýží, brokolicí, mrkví a trochou omáčky. Zbytek omáčky podáváme zvlášť.