Vložil: | Mmarketa |
Porcí: | 8 |
Doba přípravy: | 180 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 1 |
|
|
Použité suroviny receptu Plněná krůta s pomeranči a zelím:
1 krůtu asi 4,5kg
| 750 g krůtích jater
| 1 lžíce másla nebo rostlinného tuku
| sůl a pepř podle chuti
| 1 kg jablek
| 1 svazek petrželky
| 1 sklenice brusinek asi 370 g
| 2 ks vejce
| 4 lžíce oleje
| 1 hlávka asi 1,2 kg červeného zelí
| 2 ks cibule
| 1 lžíce přeškvařeného másla
| 4 lžíce červeného vinného octa
| 2 ks bobkove listy
| 4 ks hřebíčky
| 2 ks pomeranče
| 1až 2 polévkové lžíce cukru
| 3/8 l čirého vývaru z kostky
| 1 kelímek smetany ke šlehání
| 2 lžíce solamylu, meduňka, malé špejle, nit
Postup přípravy receptu Plněná krůta s pomeranči a zelím:
Omyjeme a osušíme játra a nakrájíme na kostičky. Zahřejeme tuk a játra osmahneme, osolíme, opepříme a dáme zchladnnout. Opláchneme jablka, polovinu necháme ,zbytek nakrouháme. Polovinu omyté petrželky nasekáme. Uschováme 2 lžičky brusinek, ostatní necháme okapat a smícháme s jablky, játry a petrželkou. Osolíme, opepříme a vmícháme vejce. Omyjeme a osušíme krůtu. Naplníme ji nádivkou, otvor uzavřeme špejlemi a svážeme. Také stehna a křídla svážeme.
Krůtu dáme do pekáče a potřeme olejem, solí a pepřem. V dobře předehřáté troubě (elektrické na 200 stupnů a v plynové stupeň 3), krůtu pečeme 2 hodiny a podléváme štávou. Zelí si nakrájíme, cibuli nasekáme. Zahřejeme přeškvařené máslo a cibuli podusíme. Přidáme zelí, podlijeme octem a 1/4 litrem vody a dusíme 1/2 hodiny. Z obou pomerančů okrájíme kůru a z dílkú vykrájíme dužinu. Zelí ochutíme solí a cukrem a 15 minut před koncem dušení vmícháme pomeranče. Krůtu vyndáme a výpek dáme do kastrůlku. Přilijeme vývar a smetanu přivedeme k varu. Osolíme, opepříme. Rozmícháme solamyl a zahustíme. Krůtu se zelím a pomeranči ozdobíme krájenými a oloupanými jablky, brusinkami a meduňkou. Podáváme s houskovými knedlíky.
Fotky receptu Plněná krůta s pomeranči a zelím:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!