Postup přípravy receptu Plněné bramborové knedlíky se zakysaným zelím:
Brambory omyjeme a dáme je vařit ve slupce. Až změknou, tak je slijeme a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme k nim žloutek a hrubou mouku a začneme vypracovávat těsto. Já mouku nevážím. Přisypávám si postupně podle potřeby, dokud nebude těsto hotové. Pak těsto přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout.
Vezmeme dvě cibule a nakrájíme je na půlkroužky. V kastrole si rozpálíme trochu oleje a přidáme cibuli. Až cibule zezlátne, tak přidáme zelí a podlijeme asi tak 300 ml vody a necháme dusit.
Zbylé cibule si také nakrájíme na půlkroužky a špek nebo slaninu nakrájíme na kostičky. Na pánvi necháme rozpálit trochu oleje a dozlatova na ní osmahneme cibulku a pak přidáme i slaninu a lehce pár minut smažíme. Až bude slanina s cibulí hezky opečená, vyndáme ji z pánve, odsajeme přebytečný tuk a dáme stranou na misku.
Zkontrolujeme zelí, pokud je potřeba, ještě trochu podlejeme a pak přidáme 2 bobkové listy, trochu soli, mletou papriku, trochu pepře a vegety, důkladně promícháme a dusíme dokud zelí nezměkne. Opět neuvádím údaje, kolik čeho má být, prostě vždycky dochucuji podle chuti.
Mezitím se vrátíme k bramborovému těstu. Uděláme z něj váleček a ten nakrájíme na stejně velké kousky, ze kterých vyválíme kolečka o průměru asi 10 cm. Do středu koleček vložíme osmaženou cibuli se slaninou a vytvoříme knedlík. Já to dělám tak, že zvednu kraje, spojím je a pak vykutálím kuličku. Když budete mít knedlíky hotové, dejte je do vroucí osolené vody a vařte 20 minut.
Nakonec si dáme do hrnečku hladkou mouku, přilijeme trochu vody, důkladně prokvedláme, aby nebyly hrudky a zahustíme zelí.
Tak a teď už zbývá jen nandat na talíř a nechat si chutnat!
Fotky receptu Plněné bramborové knedlíky se zakysaným zelím:
Fotky vložil: Natural,Marci7,mihol,hlouskova,Bezinka,sylver,MichelePrg