Vložil: | saskijka |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 55 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 11 |
|
|
Použité suroviny receptu Plněné sváteční perníčky:
těsto
| 700 g hladké mouky
| 300 g cukru moučka
| 3 lžičky sody
| skořice, hřebíček, nové koření, badyán
| 3 vejce
| 100 g másla
| 150 g medu
| krém
| 3 vejce
| 1 máslo
| čokoládová poleva
| na ozdobu
| loupané půlené mandle
| sněhové zdobení
Postup přípravy receptu Plněné sváteční perníčky:
Těsto:
Hladkou mouku, cukr moučku, koření a jedlou sodu vsypat do mísy a nasucho promíchat, do středu udělat důlek a rozklepnout do něj vejce. Máslo a med povolit na vodní lázni, promíchat a vlažné vlít do mísy se směsí. Pomocí vařečky lehce promíchat, až se těsto začne spojovat a lepilo by se na stěnu mísy, vyklopit na lehce pomoučený vál a rukama dopracovat. Po propracování uložit do mirkotenu nebo folie a uložit odpočinout do lednice na několik hodin - nejlépe přes noc. Při vykrajování používat symetrické tvary, které pak půjde lepit krémem rubovou stranou na sebe. Placka k vykrajování se nejlépe rozválí v mikrotenu na asi 2-3 mm. Péct na plechu s pečícím papírem (při hodně velkém vymazání plechu se perníčky v troubě roztékají) a při teplotě 175°C do zlatava. Po upečení sundavat z plechu ještě teplé jinak se rozlámou. Perníčky po vychladnutí ztvrdnou a zvláční asi za 14 dní nebo do několika dnů po namazání.
Krém:
Na vodní lázni vyšlehat vejce, cukr a kakao, až se základ krému prohřeje na cca. 60-65°C. Po vychladnutí "vařeného" základu se přimíchá máslo a vyšlehá krém na lepení perníčků. Pokud se krém při všlehání másla srazí, stačí mísu s krémem vložit na teplou lázeň a při malém prohřátí promíchat a krém se spojí.
Perníčky se po slepení polévají z jedné strany čokoládou a zdobí se mandlemi a po ztuhnutí čokolády i sněhem (na 1 bílek 10 dkg cukru moučky, na vodní lázni vyšlehat do tuha a hned zdobit z pytlíku tenkou linkou).
Fotky receptu Plněné sváteční perníčky:
Fotky vložil: EvaZ,kozaroza