Vložil: | XpajaY850 |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 105 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 6 |
|
|
Použité suroviny receptu Pošírované kuře s citronovou omáčkou:
300 ml bílého suchého vína
| 1 cibuli, rozkrájenou na čtvrtky
| 1 malou bulvu fenyklu či 2 řapíky celeru
| 1 velkou mrkev, nakrájenou na kousky
| 2 snítky tymiánu, rozmarýnu a estragonu
| 2 velké bobkové listy
| asi 100 g anglické slaniny či uzeného bůčku
| 1/4 lžičky kuliček černého pepře
| 2 kostky bujonu
| 1 celé kuře o váze asi 2 kg
| NA OMÁČKU
| 2 žloutky
| 150 ml smetany ke šlehání
| hrst čerstvého estragonu, nasekaného
| 1 lžičku kukuřičného škrobu
| šťávu z jednoho citronu
| sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy receptu Pošírované kuře s citronovou omáčkou:
1. Do velkého hrnce dejte všechny suroviny kromě kuřete. Přilijte půl litru vody a uveďte do varu. Po deseti minutách vložte kuře a případně přidejte horkou vodu – maso musí být ponořené.
2. Přikryjte, znovu přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum. Přibližně za hodinu a čtvrt by mělo být kuře měkké; stáhněte ho z ohně a po čtvrthodině vyjměte na talíř. Tekutinu přeceďte, asi půl litru odlijte do rendlíku a svařte na polovinu.
3. Kuře naporcujte, stáhněte kůži, odstraňte hřbetní kost, odřízněte špičky křidýlek, případně biskup. Přikryjte a uchovejte na teplém místě.
4. Prošlehejte žloutky se smetanou, estragonem a čtvrtinou zredukovaného vývaru, vlijte ke zbytku vývaru a povařte na co nejmírnějším ohni. Maizenu rozmíchejte v troše studené vody a přilijte. Míchejte do zhoustnutí (tři až pět minut).
5. Stáhněte z ohně a přišlehejte citronovou šťávu. Jako příloha je ideální rýže.
Fotky receptu Pošírované kuře s citronovou omáčkou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!