Postup přípravy receptu Pravé lístkové těsto na kremrole:
Z 200 g mouky, žloutků, vody, octa a špetky soli vypracujeme I. těsto. Je nutné prodělávat ho důkladně, až se na něm dělají puchýře a je hladké a leské. To je základ, aby se celé těsto podařilo. Asi by to šlo dělat i v robotu, ale nemám vyzkoušené - ruční práce je ruční práce.
Celé máslo si necháme dost ztuhnout v lednici a pak je nastrouháme na kedlubnovém struhadle, přidáme zbylých 100 g hladké mouky a rychle zpracujeme II. (tukové) těsto. Máslo raději nanahrazujte jinými tuky, je to na výsledku znát.
I. těsto rozválíme na obdélník, položíme na něj II. těsto a složíme jako dopis, tak aby tukové těsto bylo zabalené v tom I. Takto zabalené těsto vložíme mezi 2 hluboké talíře nebo do mikrotenového sáčku a dáme na půl hodiny do lednice odpočinout. Pak vyndáme, rozválíme a zase složíme pěkně jako dopis. To je důležité, aby se na upečených kremrolích potom tvořilo to správné lístkování a byly krásně loupavé. Opět do chladničky a opakujeme ještě třikrát.
Pak už můžeme rozválet natenko a dělat kremrole (z této dávky jich je asi 40 velkých) nebo třeba žloutkové řezy, šátečky apod.
Je to dost pracná záležitost ale opravdu výsledek stojí za to.
Doporučuji kremrole před pečením potřít rozšlehaným žloutkem.
Pečeme na plechu důkladně vypláchnutým studenou vodou, ne na papíru. Plech nesušíme, vůbec nevadí, když na něm nějaká ta kapka vody zbude.
Fotky receptu Pravé lístkové těsto na kremrole:
Fotky vložil: meluzína,Marci7,Natural,marpa,VendaD,piskotik,MichelePrg