Postup přípravy receptu Pravý jablečný ocet:
Jablka (neoloupaná) odšťavníme - množství jablek záleží na požadovaném množství octa. Šťávu i s pěnou! nalijeme do čistých, nejlépe vyvařených sklenic a hrdlo zajistíme látkovou plenou nebo gázou, aby se dovnitř nedostalo, co nemá. Sklenice necháme někde v teple, aby mohlo probíhat kvašení. Každý den obsah sklenic promícháme a kontrolujeme. Délka zoctovatění bude záležet na teplotě prostředí. Nejprve vznikne jablečný "burčák", později vznikne ocet (celý proces trvá několik týdnů). Ocet by měl být tmavý s usazeninou - ta je důležitá - je to důkaz živosti octa - s časem usazenina přibývá. Při další výrobě octa ji můžeme použít k urychlení procesu... Takto vyrobený ocet přelijeme do petlahví a zavíčkujeme (ne nadoraz), skladujeme v chladu a opět kontrolujeme - ocet potřebuje vzduch a nesnese kov - proto nepoužíváme kovová víčka. Tento ocet je ten pravý se všemi účinky na naše zdraví. Důležitá je živost octa, proto ho nikdy necedíme ani nezavařujeme, není to žádoucí - ocet by "umřel" a neměl by žádný kladný efekt na náš organismus!