Postup přípravy receptu Hrášková rýže se sýrem :
Přebranou rýži nejméně dvakrát propláchneme vařící vodou, dáme do kastrolu, zalijeme jednou tak velkým množstvím vody, přidáme sůl, oloupanou cibuli se zapíchnutým hřebíčkem, máslo a pod pokličkou v troubě nebo na plotýnce dusíme doměkka.
Zvlášť prohřejeme hrášek, který scedíme a opatrně vmícháme do rýže. Vmícháme i polovinu strouhaného sýra a ochutíme muškátovým květem. Pomocí naběračky vyklápíme na talíř kulaté kopečky a na povrchu je posypeme zbytkem strouhaného sýra.
Podáváme k různě upraveným masům nebo doplníme předem tepelně upraveným masem nebo uzeninou (rozkrájíme na drobné kostičky, které zamícháme do rýže současně s hráškem). Rýži vždy ještě na povrchu ozdobíme kadeřavou petrželkou nebo nadrobno nakrájenou pažitkou.