1/2 husy
| 100 g cibule
| pepř
| nové koření
| hřebíček
| sůl
| 40 g sádla
| 80 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
| 1 bobkový list
| tymián
| ¼ l smetany
| 20 g hladké mouky
| 1 citrón
Postup přípravy receptu Půlka husy na smetaně:
Omytou husu naporcujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno a část jí dáme na dno porcelánové mísy (případně kameninové). Na cibuli naskládáme porce husy, které posypáváme tlučeným kořením a prokládáme zbývající cibulí. Maso zatížíme a uložíme v chladnu na 3 dny. Před tepelnou úpravou husu osolíme a opečeme v kastrolu na sádle s kořenovou zeleninou, přidáme bobkový list a tymián, podlijeme vodou a šťávou, která při naložení z masa vytekla a dusíme pod pokličkou doměkka. Měkké maso vyndáme, zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali dohlídka mouku. Necháme provařit a dochutíme citrónovou šťávou a strouhanou citrónovou kůrou. Omáčku prolisujeme nebo rozmixujeme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Pozn.: tato úprava je vhodná zvláště u starších kusů hus
Fotky receptu Půlka husy na smetaně:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!