Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Rajčatová historie - rajčata proti rakovině

fotka Rajčatová historie - rajčata proti rakovině
Vložil:
Porcí:
Doba přípravy:  min
Hodnocení: Žádné hodnocení
Počet hodnocení: 0

Použité suroviny receptu Rajčatová historie - rajčata proti rakovině:

Postup přípravy receptu Rajčatová historie - rajčata proti rakovině:

Rajče je bezpochyby jedním z nejoblíbenějších plodů na světě. Rajská jablíčka pocházejí z Peru, odkud je do Evropy dovezli Španělé v 16. století. Rajčata zdomácněla jen v Itálii, ostatní Evropa se na rajčata dívala jako na jedovatou rostlinu a pěstovala je v botanických zahradách jako okrasnou rostlinu. Na začátku 19. století se rajčata vrátila do Ameriky s italskými přistěhovalci a na chuť jim přišla nejen Amerika, ale brzy poté celý svět.


Rajčata dnes

Dnes jsou rajčata pěstována po celém světě. Nejchutnější odrůdy najdete tam, kde je nejvíce slunce, zejména v přímořských oblastech. Dnešní rajčata mají rozmanité tvary (známe rajčata soudková i koktejlová) a také barvy. Kromě obvyklé červené existují také žluté nebo žíhané odrůdy rajských jablíček. Barva nebo tvar přitom nemají na chuť rajčat prakticky žádný vliv. Důležitější jsou podmínky, v jakých rajčata zrají.


Rajčatová historieBarevná rajská jablíčka

Rajčata měla původně žlutou barvu a velikost rybízu. Do dnešní podoby je vyšlechtili Mexičané. Díky nim tedy máme větší červená rajská jablíčka. Většina rajčat má ostře červenou barvu, za což může barvivo betakaroten. Jsou ale i rajčata, která červená nejsou a přitom chutnají skvěle. Například odrůda kumato je tmavě zelená, a to i ve zralém stavu, a přesto má intenzivní nasládlou chuť. Podobné je to i se žlutou odrůdou rajčat, která je dokonce sladší než červená, protože obsahuje více cukru. V našich krajích je nejběžnější odrůda masitých rajčat, která mají silnou stěnu a masitou dužinu a jsou vhodná k plnění nejrůznějšími ingredicemi  (např. maso nebo sýr) a zapékání.


Národní kuchyně

Prakticky každý stát má svůj oblíbený pokrm z rajčat. V Itálii to jsou tradiční salát Caprese nebo sušená rajčata, ve Francii se používají do salátu a také do místní speciality Ratatouille, v Mexiku se jimi plní tortily. Kvalitní rajčata jsou základem maďarského leča nebo indického čatní. Českou specialitou je rajská omáčka s knedlíkem a rajská polévka.


A ještě zajímavost závěrem.
Věděli jste, že se rajčata řadí mezi ovoce?






Zdroj: Heinz

ZUZI
ChytráŽena.cz



Fotky receptu Rajčatová historie - rajčata proti rakovině:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Rajčatová historie - rajčata proti
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !