Postup přípravy receptu Římský salát s artyčoky a sýrovou omáčkou:
Římský salát očistěte, zbavte košťálu a operte. Nechte dobře okapat. Velké listy nakrájejte na nudličky, menší nechejte v celku. Rajčata omyjte, osušte a rozčtvrťte. Papriku rozčtvrťte, očistěte, vyřízněte semeník, lusk omyjte a nakrájejte na kousky. Artyčoková srdíčka nechte okapat v sítu a podélně je rozpulte nebo rozčtvrťte. Brambory rozkrájejte na kostičky. Mísu vyložte římským salátem, případně čínským zelím. Promíchejte sladkou a kysanou smetanu, přidejte strouhanou nivu, omáčku opepřete, podle chuti můžete i přisolit. Smíchejte rajčata, papriku, artyčoková srdíčka a brambory a rozdělte na římský salát. Pokapte sýrovou omáčkou a posypte vlašskými ořechy. Zbylou omáčku podávejte zvlášť s bagetou nebo celozrnným slunečnicovým chlebem.