Postup přípravy receptu Rizoto se smrži:
Na oleji zpěnit drobně nakrájenou cibulku, přidat maso nakrájené na nudličky a na prudkém ohni osmahnout.
Přidat rýži a důkladně promíchat tak, aby se každé zrnko obalilo v oleji.
Přidat houby nakrájené na plátky, osmahnout a podlít vínem.
Přidat sůl, pepř a šafrán.
Dusit na malém plaménku a vždy když se tekutina odpaří podlévat malým množstvím vývaru.
Od začátku do konce vše neustále, ale jemně promíchávat.
Když rýže začíná měknout (dle druhu asi 20 minut), přidat na máslo, které pokrm zahustí a zjemní.
Je už nutné kontrolovat množství tekutiny.
Rýže nesmí být suchá, ale také nesmí plavat. Ideální je, aby vše bylo takové "oblemcnuté".
Přidat nasekanou petrželku, nechat chvilku odstát a podávat nejlépe s Chardonnay, kterým se podlévalo.