Postup přípravy receptu Roštěná po staročesku :
Roštěnky naklepeme, na okrajích nakrojíme, po obou stranách osolíme a po jedné straně potřeme hořčicí promíchanou s nastrouhaným křenem. Do středu na hořčici položíme čtvrtinu množství na nudličky nakrájeného uzeného masa, zabalíme a spojíme jehlou na závitky. Takto připravené roštěnky zvrchu ještě potřeme česnekem utřeným se špetkou soli.
Cibuli nakrájíme na kostičky, zpěníme na tuku a do tohoto základu vložíme roštěnky. Opečeme je, zaprášíme mletou paprikou a za mírného podlévání je dusíme doměkka. Před dodušením přidáme do šťávy slaninu, kterou jsme předem mírně osmahli na pánvičce, a dále na dílky nakrájená omytá a oloupaná rajčata, která potom použijeme na ozdobení roštěnek. Podáváme s vařenými bramborami a přeléváme šťávou, v níž jsme roštěnky připravovali.