Postup přípravy receptu Salát Caesar:
Do rendlíku dáme vařit vodu, abychom v ní později krátce povařili vejce.
Na velké pánvi rozehřejeme 4 lžíce ilivového oleje, přidáme česnek a kostičky toastového chleba a za stálého míchání je opečeme ze všech stran dozlatova (4-5 minut). Zbytečný tuk odsajeme na vrstvě papírových utěrek.
Vejce povaříme minutu ve vařící vodě a odložíme.
Listy salátu upravíme na mísu. Zbývající olej smícháme s citronovou šťávou, podle chuti osolíme a opepříme. Do zálivky rozklepneme mírně uvařené vejce a rozšleháme metlou. Zálivkou přelejeme listy salátu, promícháme, přidáme dostičky toastového chleba a ančovičky a znovu promícháme. Nakonec posypeme hoblinkami parmazánu.
Původní recept byl bez ančoviček a do zálivky se dávala worchestr. omáčka.
OBMĚNA: místo římského salátu můžeme použít listy různých salátů, například Lollo rosso, dubáčku, rokety, nebo Little Gem.
RADA: Po přidání zálivky nesmíme nechat salát dlouho stát, aby neovadal. Vejce se do zálivky někdy přidává zcela syrové, v této verzi je uvařený alespoň bílek.