Postup přípravy receptu Salonky na vánoční stromek:
Cukr s vodou dáme do nádoby, přikryjeme pokličkou a vaříme až se začnou dělat velké bubliny. Emailovy plech nebo pekáč vypláchneme studenou vodou, nalijeme na něj uvařený sirup, povrch cukru postříkáme studenou vodou a necháme vychladnout. Vychladlý cukr mícháme novou, nepoužitou vařečkou tak, že ho taháme ze strany na stranu, dokud úplně nezbělá. Takto připravený fondan na velmi mírném ohni za stálého míchání ohřejeme (vařit se nesmí), přidáme libovolnou příchuť, nalejeme na vál, zformujeme do čtverce, a když trošku ztuhne, nakrájíme ho na podlouhlé kousky.
Když bonbony ztvrdnou, balíme je do ozdobných papírků.
Připravený fondan můžeme také vykrajovat formičkami.