Postup přípravy receptu Schönnbrunský dort:
Korpus:
100 g hořké čokolády rozpustíme ve vodní lázni
Šleháme postupně : 200 g měkkého másla s čokoládou, pak přidáme 100 g cukru, 3 celá vejce a 3 žloutky, 80 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 150 g mletých ořechů a úplně nakonec sníh ze 3 bílků.
Vše dáme do formy a pečeme při 175°C 45 – 50 minut.
Krém:
125 g lískových jader opražíme na plechu a oloupeme ( co jde, jen to v utěrce protřu), z toho 18 kusů jader dáme stranou na ozdobení, zbytek umeleme.
Uvaříme 1 čokoládový pudink v 450 ml mléka, necháme zchladnout.
Aby byl krém hladký, musí být máslo (celé 250 g) a pudink stejné teploty. Nejlépe pokojová. Pak šleháme pudink a přidáváme máslo. Nakonec cukr podle chuti ( cca 60 g moučky).
Krém rozdělíme na polovinu ( může být menší část na ozdobení) a do větší části přidáme mletá jádra.