Vložil: | DanielkaZ |
Porcí: | 5 |
Doba přípravy: | 25 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 6 |
|
|
Použité suroviny receptu Selský salámek:
150 g čerstvého předního hovězího masa bez loje
| 190 g vepřové libové kýty
| 420 g výřezu z vepřového boku
| 90 g plece bez kůže
| 150 g syrového vepřového hřbetního sádla
| 28 g dusitanové rychlosoli
| 2,50 g mletého pepře
| 6 g rozetřeného česneku
| 1 g cukru
| 0,20 g koriandru
| 0,30 g strouhaného muškátového oříšku
| 10 ml vody
| umělá střeva o průměru 55-60 mm
Postup přípravy receptu Selský salámek:
Hovězí maso vepřovou kýtu a plec bez kůže jemně umleté (otvory 2 mm) do umletého masa přidáme část "rychlosoli" a koření, rozmícháme ve vodě dobře promísíme a necháme ve vhodné nádobě v chladničce 24 hodin odpočívat. Stejně umeleme i věpřový výřez, bok bez kůže a vepřové sádlo, přidáme zbytek rychlosoli, promícháme a necháme do druhého dne odpočívat při teplotě 8-10 °C. Potom obě směsi smícháme a připravenou hmotu plníme do střev, konce zavážeme zavěsíme salámy na tyče, vložíme do předehřáté udírny a udíme dozlatožluté barvy. Pak dovaříme asi 1,5-2 hodiny při teplotě 72-75 °C. Vychladlé salámy asi 4 dny udíme ve studeném kouři a potom asi 10 dní sušíme v chladné, tmavé a dobře větratelné místnosti.
Fotky receptu Selský salámek:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!