500 g vepřová kýta
| 150 g mrkev
| 4 ks černý pepř - kulička
| dle chuti: sůl
| 500 g vepřové ramínko
| 1 ks menší cibule
| 4 ks vepřové jazyky
| 300 g celer
| 2 ks nové koření - kulička
| 2 stroužky česnek
Postup přípravy receptu Silvestrovský ovárek:
Maso i jazyky pečlivě opláchneme v horké vodě a očistíme. V hrnci rozehřejeme vodu a maso s jazyky vložíme do vařící vody. Ihned přidáme sůl a koření. Necháme mírně vařit a zatím očistíme a na menší kousky pokrájíme zeleninu a oloupeme cibuli a česnek, které necháme v celku. Tyto ingredience po 30 minutách vaření masa přidáme do hrnce k vývaru. Vaříme dál.
Měkké maso vyjmeme z vývaru, necháme vystydnout, nakrájíme na plátky, uložíme do menšího kastrolu a zalijeme částí vývaru. Scezený vývar můžeme použít na jiné polévky.
Jako ovar podáváme vepřové maso nejčastěji se strouhaným křenem a hořčicí. Někteří gurmáni nepohrdnou ani kečupem. K takto připravenému ovaru je vhodné podávat tmavý chléb.