8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Červená řepa v kuchyni

21. 06. 2009 | Škola vaření

Díky své dobré skladovatelnosti je řepa vynikající zimní zeleninou. Bohužel, školní kuchyně mnohé z nás naučily, že červená řepa rovná se kompot, a z mnohých z nás tak vychovaly v podstatě řeposkeptiky. Řepa je však nejen zdravá, ale i velmi voňavá, chutná a barevně atraktivní.

Výborné jsou saláty ze syrové řepy, zejména kombinace křen -- červená řepa, můžeme používat i cibuli. Řepu můžeme ochutit citronem, olivovým olejem, zakysanou smetanou, jogurtem. Můžeme si z ní udělat pomazánku na chleba. Někdo má zase raději řepu vařenou. Můžete jí klidně nahradit i brambory a použít ji k masu jako přílohu nebo si upéct třeba "francouzskou řepu".

Zkrátka, ani v případě této potraviny se fantazii meze nekladou...
Vězte, že při vaření řepy přitom dochází pouze k nepatrnému úbytku kyseliny listové, zachovává se i dostatek většiny vitaminů, včetně vitaminu C. Vařením naopak tělu umožníte využít více minerálních látek, protože vařením poškodíte buněčnou slupku, a tím uvolníte důležité minerální látky. Ideální je tedy způsoby úpravy řepy střídat: jednou si dát salát, podruhé si uvařit třeba boršč.

Červená řepa v kuchyniVelmi dobrá je například pečená červená řepa, kdy ji -- v podstatě neoloupanou -- jen umyjete a dáte péct do trouby. Připravíte si alobal, do něj
zabalíte řepu pokapanou olejem, položíte do pekáčku a dáte péct asi na dvě hodiny při teplotě 160 °C. Výsledná chuť je potom jakoby kouřová, je vlastně trošku lepší, než když vaříte řepu v páře. Řepa obsahuje přirozeně vysoké množství sodíku, proto do vody na vaření nepřidávejte sůl -- pokud to není nezbytně nutné. Vaříte-li starší řepu, pomůže dát na každý hrnek vody špetku soli a cukru pro oživení barvy a podporu sladké chuti.

Co možná nevíte

Milovníci alkoholu, pozor! Určitě víte, že nadměrné opíjení vede až k demenci, poruchám slinivky břišní a poškození srdečního svalu. Šťáva z řepy ovšem tkáně, které byly dlouhodobým působením alkoholu vážně poškozeny, obnovuje.

Barvivo z červené řepy se v průmyslu využívá k výrobě barviva zvaného
příznačně červeň řepná. V potravinářství se jím barví celá řada výrobků, včetně zmrzliny, lékořice, karbanátků a polévek.

A na závěr jeden chutný recept s tímto elixírem mládí: Řepa s žampiony

 

Čtěte také: Ukázka z knihy Pod pokličkou 4 - Aby tělo netrpělo

                    Červená řepa - elixír mládí




Zdroj: Česká televize

Lydias
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já nedám na čevenou řepu dopustit, do salátů, polévek,pečenáSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ja ju pridávam do šalátov
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý den, červenou řepu mám ráda. Dělám boršč, červenou řepu dávám do bramborového salátu-vynikající. A opravdu je zdravá!
Obrázek uživatelky
profil
Červenou řepu prostě miluju. Naučila mě ji jíst má babička.
Obrázek uživatelky
profil
uvařit řepu/asi 10cm pruměr/,oluopat a na jemno nastouhat,1bílý jogurt/150g/,100g majolky,sul,pepř a česnek podle chuti
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles