Většinou každý houbař jako první ze svých prvních úlovků udělá právě smaženici a až poté je řada na polévku, omáčky a jiné. Do správné smaženice by se mělo dát alespoň deset různých druhů hub, ale většinou se tolik nenajde, tak bohatě postačí tři druhy. Důležitější než kolik druhů je, abyste se vrátili s plným košíkem. Houbová smaženice je typické české jídlo, jehož základem jsou smažené houby a vejce.
Základem každé smaženice by mělo být co nejvíce druhů hub, které se pokrájí na menší kousky a přidají na osmaženou cibulku na sádle do zlatova. Přidáte trochu kmínu a dle potřeby vodu a dusíte doměkka. Nakonec přidáte rozšlehané vejce se solí a mícháte, dokud smaženice nezhoustne. Smaženice se podává ještě horká s chlebem.
Houbová smaženice - nejoblíbenější recepty
Houby očistíme nožem, opláchneme vlažnou vodou a nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Na sádle osmahneme cibulku, přidáme houby, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou... Celý recept Houbová smaženice na sádle ZDE.
Na másle si osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku a přidáme na větší kostky nakrájené houby (množství dle chuti). Smažíme, až houby pustí šťávu. Přidáme 2 lžičky sladké papriky a petrželku... Celý recept
Houbová smaženice se smetanou ZDE.
Houbová smaženice se smetanou ZDE.
Cibulky očistíme a nakrájíme na kolečka. Houby nasucho očistíme, rozpůlíme či rozčtvrtíme a po částech opékáme 4 - 5 min. vždy na 1 /2 lžíci másla. Opepříme, osolíme a vyjmeme z pánve... Celý recept Houbová smaženice s rajčaty ZDE.
Na oleji si osmahneme cibulku dorůžova, přidáme nakrájenou papriku a podusíme. Přidáme uvařené houby... Celý recept Houbová smaženice se sýrem ZDE.
Najemno nakrájené houby vložíme do hrnce a zalijeme vodou a houby dáme vařit. Po 5 minutách vaření do vody s houbami vsypeme kmín, pepř, podravku i masox... Celý recept Výborná houbová smaženice ZDE.
Do základní houbové smaženice můžete také podle chuti a fantazie vmíchat i nejrůznější zeleninu jako třeba květák, spařenou kapustu nebo pórek. Výborné ve smaženici jsou také uzeniny jako párek nebo opečená klobáska. A malá rada na závěr, jestliže chcete více smaženice, přidejte lžíci krupice.
Autor - Markéta
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz