Zajíc patří tradičně k velikonočním pokrmům. Někomu se teď vybaví sladký velikonoční zajíček nejlépe politý čokoládou a jinému se může vybavit kus masa ze zajíce. Obojí patří neodmyslitelně k Velikonocům, protože zajíc se řadí mezi velikonoční symboly. Tento symbol můžete vystopovat až z předkřesťanské doby, kde zajíček má zřejmě původ v pohanských rituálech oslavující příchod jara, ale v byzantské ikonografii představoval zajíc Krista. Symbol zajíce pochází z tradice oslav svátku pohanské bohyně plodnosti Eostre, kde z jejího jména je odvozeno slovo Easter, což v překladu znamená název křesťanských Velikonoc. Podle legendy bohyně Eostre proměnila ptáčka, který umrzl ve vánici, v zajíce a on pak z vděčnosti každé jaro kladl vejce jako pták.
Velikonoční zajíc - nejoblíbenější recepty sladké
Velikonoční zajíček - od uživatelky Martinose
Žloutky ušleháme s horkou vodou do husté pěny. V jiné nádobě ušleháme mechanickou metlou sníh z bílků a studené vody. Do tuhého sněhu pozvolna zašleháme cukr a do hustého sladkého sněhu zvolna přidáme za stálého míchání žloutkovou hmotu. Celý recept zde: Velikonoční zajíček
Velikonoční zajíček z piškotového těsta - od uživatelky Torta
Žloutky utřeme s práškovým a vanilkovým cukrem a změklým máslem. Z bílků ušleháme pevný sníh, vmícháme ho do žloutkové masy a po částech přidáme mouku s práškem do pečiva. Celý recept zde: Velikonoční zajíček z piškotového těsta
Velikonoční zajíček z piškotového těsta - od uživatelky Torta
Žloutky utřeme s práškovým a vanilkovým cukrem a změklým máslem. Z bílků ušleháme pevný sníh, vmícháme ho do žloutkové masy a po částech přidáme mouku s práškem do pečiva. Celý recept zde: Velikonoční zajíček z piškotového těsta
Čokoládový velikonoční zajíček - od uživatelky Delli
Všechny ingredience, kromě čokolády, vložíme do formy. Pamatujme na to, že droždí nesmí být v kontaktu s tekutými ingrediencemi a se solí. Zapneme program těsto. Celý recept zde: Čokoládový velikonoční zajíček
Všechny ingredience, kromě čokolády, vložíme do formy. Pamatujme na to, že droždí nesmí být v kontaktu s tekutými ingrediencemi a se solí. Zapneme program těsto. Celý recept zde: Čokoládový velikonoční zajíček
Máslo, cukr, sůl a vejce umícháme do pěny. Přidáme tvaroh a po částech mouku promíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto a necháme je asi 30 minut odpočinout. Celý recept zde: Velikonoční zajíc z tvarohu
Velikonoční zajíc - nejoblíbenější recepty slané
Velikonoční zajíc v pikantní omáčce - od uživatelky Chrastova
Mořidlo vytvoříme tak, že do vody dáme očištěnou a pokrájenou zeleninu, celé černé koření, bobkový list, víno a sůl. Směs povaříme 5 minut a odstavíme. Do vychladnuté směsi zamícháme citronovou štávu. Celý recept zde: Velikonoční zajíc v pikantní omáčce
Velikonoční zajíc - moje recepty
Já dělám zajíce na Velikonoce jak na sladko, tak i díky tchánovi, že je myslivec, i masového.První vám napíši recept na pečeného na divoko.
Připravte si celého zajíce, asi 3 cibule, 200 g mrkve, 150 g petrželky, 150 g celeru, 400 g anglické slaniny a koření jako sůl, bobkový list a nové koření. Pěkně očištěného zajíce vložte do pekáče, přidejte očištěnou zeleninu, koření, cibuli a nakrájenou slaninu. Takto připraveného pečte v troubě na 160 stupňů asi 100 minut. Nejlepší je zajíce protknout slaninou, aby maso nebylo vysušené. Po upečení vytáhněte, zaprašte výpek moukou, zalejte vodou a povařte. Jako sváteční ozdobu na hotového upečeného zajíce použijte anglickou slaninu a brusinkový kompot.
A teď recept na mé sladké velikonoční zajíčky, které by někdo mohl porovnat k vánočním jidášům. Je to podobné, ale jsou to velikonoční zajíčci. Těsto si můžete připravit vaše klasické na jidáše nebo já to dělám z 500 g polohrubé mouky, 1/4 l mléka, 2 žloutků, 150 g másla, 100 g medu, 30 g droždí, špetky soli, citronové kůry a bílku na potření.
Vytvořte si kynuté těsto a po vykynutí z těsta tvarujte zajíčky podle vaší fantazie. Já to dělám tak, že si vytisknu z internetu obrázek zajíčka a podle toho to tvaruji. Zajíčky pak nechte kynout na plechu, potřete bílkem a pečte v troubě vyhřáté na 170°C. Po vychladnutí zajíčkům udělejte oči pomocí čokolády.
Vytvořte si kynuté těsto a po vykynutí z těsta tvarujte zajíčky podle vaší fantazie. Já to dělám tak, že si vytisknu z internetu obrázek zajíčka a podle toho to tvaruji. Zajíčky pak nechte kynout na plechu, potřete bílkem a pečte v troubě vyhřáté na 170°C. Po vychladnutí zajíčkům udělejte oči pomocí čokolády.
Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz