Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velikonoční zajíc - nejoblíbenější recepty

24. 03. 2013 | Škola vaření
Zajíc patří tradičně k velikonočním pokrmům. Někomu se teď vybaví sladký velikonoční zajíček nejlépe politý čokoládou a jinému se může vybavit kus masa ze zajíce. Obojí patří neodmyslitelně k Velikonocům, protože zajíc se řadí mezi velikonoční symboly.  Tento symbol můžete vystopovat až z předkřesťanské doby, kde zajíček má zřejmě původ v pohanských rituálech oslavující příchod jara, ale v byzantské ikonografii představoval zajíc Krista. Symbol zajíce pochází z tradice oslav svátku pohanské bohyně plodnosti Eostre, kde z jejího jména je odvozeno slovo Easter, což v překladu znamená název křesťanských Velikonoc. Podle legendy bohyně Eostre proměnila ptáčka, který umrzl ve vánici, v zajíce a on pak z vděčnosti každé jaro kladl vejce jako pták.

Velikonoční zajíc - nejoblíbenější recepty sladké


Velikonoční zajíček - od uživatelky Martinose
Žloutky ušleháme s horkou vodou do husté pěny. V jiné nádobě ušleháme mechanickou metlou sníh z bílků a studené vody. Do tuhého sněhu pozvolna zašleháme cukr a do hustého sladkého sněhu zvolna přidáme za stálého míchání žloutkovou hmotu. Celý recept zde: Velikonoční zajíček

Velikonoční zajíc receptyVelikonoční zajíček z piškotového těsta - od uživatelky Torta
Žloutky utřeme s práškovým a vanilkovým cukrem a změklým máslem. Z bílků ušleháme pevný sníh, vmícháme ho do žloutkové masy a po částech přidáme mouku s práškem do pečiva. Celý recept zde: Velikonoční zajíček z piškotového těsta


Čokoládový velikonoční zajíček - od uživatelky Delli
Všechny ingredience, kromě čokolády, vložíme do formy. Pamatujme na to, že droždí nesmí být v kontaktu s tekutými ingrediencemi a se solí. Zapneme program těsto. Celý recept zde: Čokoládový velikonoční zajíček


Velikonoční zajíc z tvarohu - od uživatelky Delli

Máslo, cukr, sůl a vejce umícháme do pěny. Přidáme tvaroh a po částech mouku promíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto a necháme je asi 30 minut odpočinout. Celý recept zde: Velikonoční zajíc z tvarohu


Velikonoční zajíc - nejoblíbenější recepty slané


Mořidlo vytvoříme tak, že do vody dáme očištěnou a pokrájenou zeleninu, celé černé koření, bobkový list, víno a sůl. Směs povaříme 5 minut a odstavíme. Do vychladnuté směsi zamícháme citronovou štávu. Celý recept zde: Velikonoční zajíc v pikantní omáčce

Velikonoční zajíc - moje recepty

Já dělám zajíce na Velikonoce jak na sladko, tak i díky tchánovi, že je myslivec, i masového.                                                                                
První vám napíši recept na pečeného na divoko.
Připravte si celého zajíce, asi 3 cibule, 200 g mrkve, 150 g petrželky, 150 g celeru, 400 g anglické slaniny a koření jako sůl, bobkový list a nové koření. Pěkně očištěného zajíce vložte do pekáče, přidejte očištěnou zeleninu, koření, cibuli a nakrájenou slaninu. Takto připraveného pečte v troubě na 160 stupňů asi 100 minut. Nejlepší je zajíce protknout slaninou, aby maso nebylo vysušené. Po upečení vytáhněte, zaprašte výpek moukou, zalejte vodou a povařte. Jako sváteční ozdobu na hotového upečeného zajíce použijte anglickou slaninu a brusinkový kompot.

A teď recept na mé sladké velikonoční zajíčky, které by někdo mohl porovnat k vánočním jidášům. Je to podobné, ale jsou to velikonoční zajíčci. Těsto si můžete připravit vaše klasické na jidáše nebo já to dělám z 500 g polohrubé mouky, 1/4 l mléka, 2 žloutků, 150 g másla, 100 g medu, 30 g droždí, špetky soli, citronové kůry a bílku na potření.                                                              
Vytvořte si kynuté těsto a po vykynutí z těsta tvarujte zajíčky podle vaší fantazie. Já to dělám tak, že si vytisknu z internetu obrázek zajíčka a podle toho to tvaruji.  Zajíčky pak nechte kynout na plechu, potřete bílkem a pečte v troubě vyhřáté na 170°C. Po vychladnutí zajíčkům udělejte oči pomocí čokolády.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
bezva receptySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles