Postup přípravy receptu Škvarkové placky jako příloha k masu:
1. Z mléka, cukru, droždí a lžíce mouky připravte v hrnku kvásek a nechte ho v teple vzejít. Do mouky přidejte škvarky, žloutek, sůl, kvásek a víno. Vypracujte vláčné těsto a zakryté utěrkou ho nechte asi půl hodiny nakynout. Pak těsto rozválejte, čtyřikrát přeložte a opět rozválejte – díky tomu budou placičky hezky ‚lístkovat‘. Obrácenou skleničkou vykrájejte kolečka a naklaďte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě patnáct až dvacet minut kynout. Chcete-li dodržet tradiční zdobení, pak tupou stranou nože udělejte na plackách křížek nebo suchou makovičkou ‚tiskněte‘ růžičky. Placky potřete rozšlehaným bílkem. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.
2. Placičky posypte solí i kmínem a v předehřáté troubě je pečte dozlatova, asi patnáct až dvacet minut. Jsou výbornou přílohou k masu naloženému ve víně i jiným pečením, ale báječně chutnají i samotné!