Vložil: | Curdibilka |
Porcí: | 12 |
Doba přípravy: | 120 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 4 |
|
|
Použité suroviny receptu Slaný koláč na francouzský způsob:
náplň:
| 1 červená a žlutá paprika
| 1 velká červená cibule
| 150g vařeného uzeného jazyku nebo šunky
| 150g strouhaného sýra
| 50g slaniny
| pepř, sůl, olej dle potřeby
| těsto:
| 1 lžíce mléka nebo vody
| 1 žloutek
| 125g másla nebo rostl. tuku
| 220g hl, mouky
| zálivka:
| 200ml šlehačky
| 3 stroužky česneku
| 100ml zakys. smetany
| 3 vejce
| 100ml mléka
| nasekaná pažitka
Postup přípravy receptu Slaný koláč na francouzský způsob:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky. Vařený uzený jazyk nebo šunku nakrájíme na kostičky. Slaninu pokrájíme na velmi jemné kousky. Tvrdý sýr nastrouháme. Nasekáme pažitku a utřeme česnek se solí a pepřem.
Z mouky, žloutku, másla a mléka vyválíme těsto, kterým vyložíme vymazanou koláčovou formu o průměru 26 cm. Těsto na dně propícháme vidličkou, aby se nenafouklo.
Připravíme náplň. Na malém množství oleje rozškvaříme slaninu a na ní necháme lehce zesklovatět cibuli. Směs přendáme do misky a necháme vychladnout. Potom přidáme uzeninu, papriky a sýr. Vše promícháme.
Zálivka: Rozšleháme vejce, obě smetany, mléko, přidáme utřený česnek a vmícháme sekanou pažitku.
Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut při teplotě 200 °C. Potom formu vyjmeme a na korpus vložíme náplň, kterou přelijeme zálivkou. Vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 40 - 50 minut, dokud náplň neztuhne a zrůžoví.
Slaný koláč na francouzský způsob podáváme teplý se zeleninovým salátem. Výborný je i studený k vínu nebo pivu.
Fotky receptu Slaný koláč na francouzský způsob:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!