Postup přípravy receptu Slaný nákyp s mletým masem:
Den staré rohlíky nakrájíme na kostičky. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a na másle podusíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, na pánvi rozškvaříme a necháme vychladnout. Sterilovaný hrášek necháme okapat. Česnek oloupeme a prolisujeme. Zelenou petrželku usekáme najemno. Žloutky oddělíme od bílků a vmícháme je do mléka. Mleté maso orestujeme na malém množství oleje, osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
Pekáček nebo zapékací misku vytřeme máslem a vysypeme strouhanou houskou.
Do mísy vložíme nakrájené rohlíky, přelijeme je mlékem s rozmíchanými žloutky a rozškvařenou slaninou. Necháme asi půl hodiny nasáknout. Potom do směsi vmícháme žampiony, mleté maso, česnek, okapaný hrášek a petrželku. Podle chuti osolíme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do směsi. Hmotu vložíme do vysypaného pekáčku a pečeme v horké troubě, asi 30 minut, dorůžova.
Hotový nákyp nakrájíme na porce a podáváme teplý s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Podle chuti nákyp můžeme posypat strouhaným parmazánem.