Postup přípravy receptu Slavnostní zapečená ztracená vejce:
Do vařící osolené vody s octem dáme opatrně vařit čerstvá vejce bez skořápky. Aby měla vejce pěkný tvar, rozklepneme je buď do děrované sběračky, nebo je rozklepneme na lžíci. Vejce vaříme ve vodě čtyři minuty. Pak uděláme z másla a z hladké mouky světlou jíšku, zředíme ji a dobře povaříme s mlékem. Hustší omáčku doplníme solí, citrónovou šťávou i kůrou.
Ohnivzdornou skleněnou nebo porcelánovou mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme polovinou ochucené omáčky. Ve stejné vzdálenosti poklademe připravenými vejci, která překryjeme polovinou plátku šunky nebo kolečkem uzeniny, polijeme druhou polovinou omáčky a posypeme strouhaným sýrem. Dáme péci do vyhřáté trouby a vyjmeme, když sýr na povrchu pěkně zezlátne. Rozdělíme na porce, přendáme na talíř a podáváme se zeleninovými saláty a s chlebem nebo s bílým pečivem.