Postup přípravy receptu Slovinský polníčkový salát:
1. Polníček omyjte ve studené vodě a dobře osušte (použijte mechanickou odstředivku na salát, prodává kupř. Tesco). Pokud chcete mít salát velmi křehký, máčejte jej asi hodinu před použitím ve studené vodě. Pozor: salát připavujte vždy až těsně před servírováním – toto je důležitá zásada při všech zelených salátech!!!!
2. Sceďte fazole z nálevu, lehce propláchněte ve studené vodě.
3. Česnek nakrájejte na malé kousky, eventuálně rozdrťte na prkénku třením nožem.
4. Do mísy vhoďte polníček (slovinsky MOTOVILEC), na něj jemně nasypte fazolky, zasypte mořskou solí, zalijte podle chuti octem a zamíchejte salátovým příborem.
5. Vsypte česnek a po lehkém promíchání pokapte dýňovým hnědým olejem (případně jiným kvalitním olejem).
Olej z dýňových semen (slovinsky BUČNO OLJE) má specifickou chuť po ořeších, a tak udělá splendidní službu v salátu! Lehce promíchat. a ihned podávejte.
Salát se podává k vařeným masům (např. vařená špička), ke kuřecím řízkům, pečenému telecímu masu, ale vynikající je i jako samostatný pokrm s vínem, zvláště červeným. Slovinci ve svých hospodách (GOSTILNA) konzumují velké množství zeleného salátu v různých kombinacích: vyzkoušet slovinské jídlo, vždy skvělé chuti a kvality, Vám opravdu na cestách po této krásné zemi doporučuji! Martin