Postup přípravy receptu Sojové maso - rizoto s asijskou zeleninou :
Sojové kostky povaříme 20-30 minut v 1 l vody s dvěma kostkami masoxu. Scedíme, necháme vychladnout. Do misky si z vejce oddělíme bílek, přidáme 2-3 polévkové lžíce sojové omáčky, přidáme adžiku - 1/2 sáčku (dle chuti). Vmícháme vychladlé maso a necháme odstát (alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc nebo si maso na oběd připravte ráno)
Ve vroucí vodě s kostkou bylinek a olivového oleje (nebo kostkou zeleninového vývaru) uvaříme 1 sáček rýže. Připravíme si mraženou zeleninu - asi 1/2 sáčku (200 g). Zeleninu si zvolíme dle naší chuti. Měly by tam ale být žampiony, zelí, paprika, mrkev...
Na troše olivového (nebo obyčejného) krátce naprudko osmahneme na nudličky nakrájenou cibuli. Jakmile trochu zhnědne, přidáme naložené maso. Mírně osolíme. Maso osmahneme a smícháme s cibulí. Mícháme asi 5 minut, pak přidáme mraženou (nebo ještě lépe čerstvou) zeleninu. Tu pořádně smícháme s masem. Vše podlejeme 1-2 dcl vody, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni podusíme 10 minut. Ochutnáme a dochutíme sojovou omáčkou, dosolíme. Vmícháme rýži. Vše pořádně smícháme a na závěr vmícháme žloutek, který nám zbyl (ale není to nutné). Několik minut ještě prohříváme na mírnějším ohni a mícháme. Sojové rizoto podáváme s čerstvou okurkou, rajčetem a parikou. Hodí se k němu také nakládané okurky nebo hříbky.