Postup přípravy receptu Špagety s pomarolou:
Nejprve si připravíme pomarolu. Do hluboké pánve nalijeme olivový olej do výšky asi půl centimetru. Nakrájenou cibuli na něm lehce opražíme a přidáme rajčata nakrájená na osminky. Okořeníme oreganem, bazalkou, petrželovou natí. Osolíme, opepříme, přidáme pálivou papriku nebo feferonku. Za občasného míchání dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Pak přidáme najemno nakrájené 4 stroužky česneku, máslo a necháme dalších 10-15 minut dusit. Hotovou pomarolu necháme na teple, než se uvaří špagety. Do velkého hrnce nalijeme 2/3 vody, osolíme plnou hrstí soli, přidáme zbývající stroužky česneku, každý rozkrájený na 3 dílky, zakápneme olivovým olejem a přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme špagety a vaříme podle druhu asi 8 minut al dente (na skus pevné). Uvařené scedíme a pokapeme panenským olivovým olejem. Podáváme samostatně - každý si ochutí špagety na svém talíři podle vlastní chuti. Nakonec posypeme strouhaným čerstvým parmazánem. K pití je doporučeno červené víno, může však být i bílé.