Postup přípravy receptu Špagety se špenátovým pestem:
Listy špenátu nebo mangoldu přeberte, hrubší řapíky odkrojte a listy opláchněte. Mokré listy vložte do kastrolu, přikryjte a při mírné teplotě nechejte změknout. Vyjměte je a dejte na síto okapat. Lístky bazalky otrhejte, opláchněte a osušte. Česnek oloupejte. Těstoviny uvařte "na skus" v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu. Mezitím najemno nastrouhejte parmazán. Ovčí sýr nakrájejte na kostičky. Špenát nebo mangold, bazalku, česnek, jádra vlašských ořechů a piniová semena rozmixujte s polovinou oleje. Do vzniklé pasty zamíchejte olivový olej, oba druhy sýrů, špetku soli a čerstvě mletý pepř. Před podáváním pesto rozšlehejte s 3 až 4 lžícemi vroucí vody z nudlí. Těstoviny sceďte a okapané je rozdělte na nahřáté talíře. Doprostřed dejte pesto a podávejte.