Postup přípravy receptu Špenát po florentsku:
Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži vsypeme do vařící osolené vody. Uvaříme ji doměkka, scedíme a necháme odkapat. Očištěné špenátové listy dáme do malého množství vařící vody, osolíme a podusíme doměkka. Potom listy scedíme a po odkapání nadrobno nasekáme a promícháme s kouskem másla, jedním natvrdo uvařeným a nadrobno nakrájeným vejcem. Osolíme a okořeníme. Měkkou rýži promícháme se strouhaným sýrem, se šunkou nakrájenou na kostičky a střídavě se špenátem urovnáme ve vrstvách do vymaštěné a strouhankou vysypané formy. Pokrm krátce zapečeme (190 °C), poté na povrchu. vyhloubíme 4 důlky, vyklepneme do nich vejce, bílky. Osolíme a dopečeme.