Postup přípravy receptu Spezzatino - guláš po italsku:
20 minut vařte ve 200 ml vody ocet, nakrájený řapíkatý celer, nakrájenou mrkví, 2 bobkové listy a polovinou (200 g) cibule. Ještě teplou směs nalijeme na nakrájenou kližku a necháme 30 minut marinovat. Mezitím si v tlakovém hrnci na kousku másla orestujeme nakrájenou zbylou (200 g) cibuli do růžova s 1 PL cukru. Poté přihodíme okapané kousky masa z marinády, dobře opečeme. Zakápneme octem a vínem, zalijeme 200 ml vývaru, osolit, opepřit. Hrnec zavřeme a od prvního hvizdu vaříme 45 minut. Počkáme až odejde pára, hrnec otevřeme, promícháme a dáme znovu na oheň,zahustíme 1 PL škrobové moučky, kterou rozmícháme v trošce studené vody a necháme povařit.