Postup přípravy receptu Špízy v bramboráku:
Kuřecí maso a uzené maso (nebo uzený bůček) nakrájíme na stejně velké kostky, cibuli na kolečka a vše střídavě napícháme na 4 grilovací jehly. Naskládáme do misky a celé polijeme marinádou připravenou ze 2 lžiček směsi koření „Grilovací“, 1 lžičky soli a oleje. Přikryjeme a necháme alespoň hodinu marinovat.p>
Na jemném struhadle nastrouháme 4 brambory a dobře vymačkáme všechnu vodu. Přidáme 1 celé vejce, sůl, česnek, majoránku a pepř – nejlépe čerstvě mletý a dobře promícháme. Vznikne nám husté bramborákové těsto. Pokud se nám zdá příliš řídké, můžeme ho zahustit moukou.
Špízy vyjmeme z marinády, necháme okapat přebytečný olej a pomocí nože nebo lžíce potřeme v tenké vrstvě bramborákovým těstem. Silnější by na jehle špatně držela a propečení masa by trvalo příliš dlouho. Připravené špízy dáme ihned na horkou pánev a smažíme na menším ohni 15-20 minut ze všech stran.
Podáváme nejlépe se zelným salátem nebo kyselým zelím.