Postup přípravy receptu Srnčí kýta na jalovci :
Kýta se osolí a rychle opeče po obou stranách v rozehřátém tuku. Mezitím osmažíme na rendlíku dvě na kostky nakrájené mrkve, dvě hrubě krájené cibule a k tomu se přidá asi 10 zrnek jalovce. Na osmaženou zeleninu položíme kýtu (může to být i hřbet), zalijeme hovězím nebo telecím čistým vývarem a dusíme. Měkké maso vyjmeme ze šťávy a šťáva zbylá na rendlíku se trochu vysmahne, zaprášíme moukou, zalijeme sklenkou slivovice, která se v rendlíku zapálí, čímž se šťáva silně aromatizuje. Dodatečně zředíme šťávu podle chuti polévkou nebo vodou a dobře povaříme, procedíme a naposled přidáme několik kapek citronové šťávy a asi 50 g másla, které se dobře v omáčce rozmíchá. Omáčkou přelijeme rozkrájenou srnčí kýtu.