Postup přípravy receptu Staročeská kachní roláda:
1. Housky nakrájíme na kostičky, přelejeme mlékem a zlehka promícháme.
2. Na drobno nakrájenou cibulku s anglickou slaninou a uzeným masem krátce orestujeme, necháme vychladnout a promícháme s nakrájenou houskou,vejci, na drobno nakrájeným pórkem a nasekanou čerstvou petrželkou. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátu.
3. Rozřízneme si kachní prsa tak,aby jsme z nich udělali co největší plát a jemně naklepeme. Poklademe připravenou nádivkou a doprostřed podélně vložíme chilli párky tak, aby nám po rozkrojení rolády vytvořily hezkou mozaiku. Celé opatrně, ale pevně smotáme a svážeme provázkem. Mírně pečeme cca 50 min. a často podléváme. Podáváme s bramborem, kaší nebo rýží a bohatou zeleninovou oblohou.