Postup přípravy receptu Staročeské špekové knedlíky:
Opláchnutý bůček uvaříme doměkka, zcela vykostíme včetně chrupavek a spolu se slaninou nakrájíme na drobné kostičky. Vložíme do pekáče nebo hrnce a necháme v troubě částečně osmahnout, přidáme žemli nakrájenou na kostičky a společně za občasného promíchání necháme opražit do světle nazlátlé barvy. Z prosáté mouky, trochy soli, vajec, koření a mléka smícháme řidší hladké těstíčko. Do těstíčka zamícháme opražený bůček se slaninou a žemlí a vzniklou hmotu necháme přikrytou chvíli odpočinout. Z těsta pak tvarujeme kulaté knedlíky (3 ks na porci), vkládáme je postupně do vařící, mírně osolené vody a vaříme 10-12 minut. Uvařené knedlíky vytáhneme, propíchneme vidličkou nebo špejlí a udržujeme teplé v páře. Na sádle osmažíme do světlé, nazlátlé barvy drobně nakrájenou cibuli. Při servírování knedlíky rozkrojíme na poloviny a přelijeme sádlem s osmaženou cibulkou.