Postup přípravy receptu Staročeský bác:
Dávka na plech 20 x 25 cm. Doba přípravy: 85 minut (mimo kynutí)
Postup:
Do větší mísy vlijeme vlažnou vodu, rozdrobíme droždí, lehce poprášíme moukou a necháme vykynout.
Brambory oloupeme, nastrouháme na nejjemnějším struhadle nebo rozmixujeme. Přidáme vejce, sůl, mouku, nakrájenou uzeninu, trošku teplého sádla, koření a kvásek. Směs promícháme a necháme vykynout ještě asi půl hodiny.
Vymažeme pekáč sádlem a vysypeme strouhankou, vlijeme nakynutou směs, polijeme teplým sádlem a dáme do studené trouby.
Zapneme pečení na 180 °C a pečeme do růžova asi hodinu (podle výšky těsta). Upečený bác necháme chvíli zchládnout, jinak se při krájení srazí. Podáváme se salátem z kysaného zelí nebo okurkou.