Postup přípravy receptu Štědrovečerní překvápko:
V mléce rozšleháme žloutky, cukr, olej, citronovou kůru a za stálého míchání uvaříme hustý krém. Odstavíme a šleháme do vychladnutí. Do části krému vmícháme kakao. Hlubokou kulatou mísu prolijeme studenou vodou, na dno dáme malou vrstvu krému, vrstvu piškotů (nebo úlomky piškotových těst), pokapeme griotkou, posypeme hrubě nakrájenými vlašskými ořechy, nakrájeným kandovaným ovocem. Zatřeme vrstvou tmavého krému. Vrstvy opakujeme do spotřebování surovin. Necháme odležet v chladu. Uleželý a vychlazený moučník vyklopíme na plochou mísu, ozdobíme čerstvým ovocem (banány, pomeranči, ananasem). Polijeme nezředěným kondenzovaným kakaem, navršíme ušlehanou Ramu Cremefine, posypeme mletými ořechy, hoblinami čokolády.