Postup přípravy receptu Štěpánské roštěnky:
Roštěnky naklepeme, po obou stranách posolíme, opepříme a posypeme moukou a rovněž po obou stranách prudce opečeme na rozpáleném oleji. Cibuli a okurku nakrájíme na malé kostičky, obě suroviny promícháme. Opečené roštěnky z jedné strany potřeme sardelovou pastou a navršíme na ně cibulo-okurkovou směs. Roštěnky vložíme do kastrolu a dusíme, pokud nepustí žádnou vlastní šťávu, podlijeme je trochu vodou – jen nejnutnější množství, aby se nepřipalovaly. V hrnku rozkvedláme kysanou smetanu s hořčicí a když roštěnky změknou (podle stáří kusu, ze kterého byly roštěnky naporcovány, to dobrou hodinku zabere), nalijeme ji na maso. Necháme přejít varem a odstavíme. Ideální přílohou jsou domácí houskové knedlíky, ale jejich odpůrci mohou vyzkoušet i rýži (což není ono). Chuť příjemně zvýrazní brusinky. Já nakonec většinou vařím dvojnásobné dávky, protože i ohřívané jsou vynikající.