Postup přípravy receptu Sushi - maki :
Rýži neproplachujeme, musí se lepit. Na každý šálek rýže dáme 2 šálky studené vody. Rýži nasypeme do vody a uvedeme do varu. Nesolíme! Přikryjeme a vaříme 15 min. na mírném ohni, dokud se neodpaří voda. Rýži odstavíme z ohně a necháme 10 min. odstát. Na ochucení rýže můžeme použít trochu rýžového octa (nenahrazovat našim octem!) a necháme vychladnout. Řasy Nori na suché pánvi a slabém ohni rychle "opečeme" z obou stran, dokud nezesvětlají. Řasy rozložíme na podložku a rozvrstvíme na ni rýži do výšky asi 8 mm. Rýži nenaložíme na celou řasu, před koncem necháme trošku volno, aby při stáčení rýže nevylézala ven. Na rýži dáme vybrané suroviny: tenoučké plátky uzeného lososa, okurku, mrkev, plátky naloženého zázvoru, surimi tyčinky, banánové výhonky, avokádo apod. Vybíráme podle vlastní chuti. Stočíme do válečku. Stáčíme pevně. Chvíli necháme ztuhnout a krájíme na válečky asi 2-3 cm silné.
Podáváme se sójovou omáčkou, pokud není originál japonská, tak thajská, která se nejvíce blíži originálu, nebo s wasabi omáčkou.
Poznámka: Sushi je více druhů, základní dělení je sushi-maki (maki = rolovat) a sushi-nigiri, při kterém se udělá z rýže hrudka a ta se obkládá. Pokud nemáme sushi rýži, což vetšinou nemáme, použijeme naši kulatou, ta má větší lepivost.