Vložil: | Natural |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 130 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 4 |
|
|
Použité suroviny receptu Sváteční hovězí pečeně na smetaně:
1000 g hovězího zadního masa
| 120 g slaniny
| dle chuti: sůl a pepř
| 200 g mrkve
| dle potřeby: olej
| 100 g celere
| 50 g hořčice
| 1 lžička cukru
| 2 dl bílého vína
| 2 lžíce octa
| dle chuti: celý pepř, nové koření a čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, bobkový list)
| 2 dl mléka
| dle potřeby: máslo
| 2 dl šlehačky
| dle chuti: worchester
| 1 citrón
Postup přípravy receptu Sváteční hovězí pečeně na smetaně:
Maso prošpikujeme, osolíme, opepříme a dáme zprudka opéct na oleji. Mezitím si připravíme základ na omáčku: Nakrájenou zeleninu orestujeme, přidáme hořčici a cukr, zalijeme vývarem a bílým vínem, přidáme pytlíčky s kořením (celý pepř a nové koření), kytičku bylinek. Do takto připraveného základu vložíme maso, dáme péci do trouby na 2 hodiny a průběžně podléváme. Když je maso měkké, vyndáme je ze základu, který poté zahustíme světlou máslovou jíškou. Zalijeme hovězím vývarem a mlékem, vše dobře povaříme a dochutíme malým množstvím šlehačky. Omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme. Nakonec dle chuti dosolíme, dosladíme a zakapeme worchestrovou omáčkou, přidáme citrónovou kůru a na slanině orestovanou citrónovou dužinu. Vše ještě jednou dobře promícháme a podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.
Fotky receptu Sváteční hovězí pečeně na smetaně:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!