Postup přípravy receptu Sváteční kachna v kávové omáčce:
Troubu předehřejte na 180 st. C. Kachnu osolte, opepřete a posypte majoránkou. Naplňte ji čtvrtkami jablek a svažte nití. Potom ji potřete rozpuštěným máslem, vložte do pekáče naplněného vodou a dejte do trouby. Pečte zhruba 60 až 80 minut a během této doby ji několikrát polévejte vypečenou šťávou. Po uplynutí doby kachnu vyjměte z trouby, zakryjte pergamenovým papírem, který jste předtím potřeli máslem, a odstavte do tepla. Do zbylé vypečené šťávy vlijte kávu a vyvařte zhruba do poloviny objemu. Poté ji sceďte a zjemněte smetanou. Vařte dále, až vznikne kávová omáčka krémové konzistence. Hotovou kachnu naporcujte, ozdobte jablky a naaranžujte na žáruvzdorný podnos. Potom můžete flambovat. Přelijte kachnu předehřátým mokka likérem a zapalte. Jako příloha se hodí divoká rýže, červené zelí, růžičková kapusta nebo pečené kaštany.